Inclusie uitdragen

Belangrijk thema van het VN-verdrag Handicap en mijn werk is inclusie. De afgelopen jaren zag ik vaak dat er wel aan mensen met een handicap is gedacht, maar vaak apart: er is een aparte ingang, een aparte regeling, een aparte pagina… ga zo maar door.

Er is vaak sprake van segregatie (de groep zit in een aparte bubbel, buiten de samenleving) of van integratie (nog steeds een aparte bubbel, maar wel in de samenleving). Een tijd geleden werd ik bijvoorbeeld op de foto gezet voor publicaties over studeren met een functiebeperking. Mooi natuurlijk dat daarbij ervaringsdeskundigen in beeld zijn, maar deze foto’s zag je vervolgens alleen op plekken die al gaan over studeren met een functiebeperking. Als je zelf geen beperking hebt, kom je die foto’s dus niet zo gauw tegen. Hetzelfde geldt voor een foto gemaakt voor het thema diversiteit: dat boekje is héél divers, maar kom je alleen tegen als je al met diversiteit bezig bent. 

© Twycer / www.twycer.nl

Om echt voor inclusie te zorgen is het belangrijk dat diversiteit ook voorkomt in ‘gewone’ publicaties. Foto’s die je overal op websites tegenkomt, flyers, mainstream media, enzovoorts. Daarom schreef ik mij dit voorjaar in voor de fotoshoots voor nieuw promotiemateriaal voor de universiteit Leiden. Gewoon, tussen alle andere (gezonde, ongezonde, Nederlandse en buitenlandse) studenten in: inclusief. Naast dat het ontzettend leuk was om aan zo’n fotoshoot mee te werken, hoop ik ook vooral dat deze foto’s weer bijdragen aan inclusie, en een inspiratie zijn voor anderen. Ik hoop dat studenten met een functiebeperking zich beter vertegenwoordigd voelen, en dat meer mensen met een handicap de stap zullen maken om een studie te starten. Maar ik hoop ook vooral dat mensen zonder handicap, zien dat studenten er zijn in alle soorten en maten:  van alle culturen, afkomsten, met en zonder handicap.