Ik ben genomineerd voor de ECIO Frank award!

De ECIO Frank award is een prijs voor een Student +, een student met een functiebeperking, die zich inzet voor inclusief onderwijs. De prijs wordt uitgereikt door het ECIO, expertisecentrum inclusief onderwijs, vroeger bekend als Handicap + Studie. Die naam komt je wellicht bekend voor. Eerder gaf ik wel eens een workshop voor H+S en via hen kwam ik bijvoorbeeld ook terecht op de Erasmus Universiteit. De ECIO Frank award wordt twee keer uitgereikt: één aan een student op het HBO en één aan een student op het WO. Met de prijs komt naast een enorme eer ook een bedrag van €1.000,- , te besteden aan een project op het gebied van inclusief onderwijs. 

En voor die prijs, ben ik dus genomineerd! 

@ Marc de Haan

Het is een enorme eer om genomineerd te worden, samen met nog een andere WO-student. Ik werk al jaren aan inclusief onderwijs, in eerste instantie lokaal op de Universiteit Leiden, later ook als spreker buiten de universiteit. Het is natuurlijk altijd leuk als dat opvalt, dat geeft weer een kans om mijn boodschap verder uit te dragen. Maar een prijs als deze is wel extra bijzonder. Het betekent dat mijn werk indruk maakt op mensen die het één en ander weten over inclusief onderwijs. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor deze nominatie, die kan niemand mij meer afnemen. 

Het mooiste zou natuurlijk nu zijn, als ik ook nog win. Om dat te bepalen buigt een jury zich over een filmpje dat de Clipjesfabriek na de nominatie van mij gemaakt heeft, waarin ik uitleg waaraan ik het geld zou willen besteden. Binnen de Universiteit Leiden ben ik namelijk al een poos bezig met het idee om heel laagdrempelige workshops te verzorgen voor universiteitsmedewerkers, in het bijzonder docenten, waarbij zij informatie krijgen over studeren met een functiebeperking, maar ook vooral ervaringen van studenten kunnen horen. Veel te vaak merk ik nog dat er enorme verschillen zitten in hoe docenten omgaan met een functiebeperking en zie ik dat er nog veel vooroordelen leven. Daarbij raken de studenten zelf snel uit het oog verloren als het gaat over functiebeperkingen: het gaat vaak over cijfers en gemiddelden, niet over de mensen. Met een laagdrempelige workshop waarbij het gesprek en ervaringsdeskundigheid centraal staat, wil ik meer wederzijds begrip creëren en samen tot oplossingen komen die het studeren voor studenten verbeteren, zonder docenten en medewerkers op te zadelen met enorm veel extra werk. 

Mijn motivatie ligt weer in het verlengde van de boodschap die ik eigenlijk altijd heb: met samenwerking en ervaringsdeskundigheid kunnen we inclusie bereiken. Of dat nou gaat over onderwijs, mobiliteit of een ander thema. 

Lees het bericht van ECIO

Update 21 november

Inmiddels is ook het filmpje van de Clipjesfabriek binnen! In onderstaande video leg ik uit waarom ik de ECIO Frank Award zou moeten winnen en waar ik het prijzengeld aan wil besteden.