Bewustwording bij Arriva

Openbaar vervoermaatschappij Arriva begint 2020 met een bijzonder goed voornemen; betere bewustwording onder buschauffeurs en daarmee betere toegankelijkheid van hun busdiensten! Op 21 januari ging ik met buschauffeur Robin en een filmploeg op pad, om te laten zien hoe goede dienstverlening eruit ziet. Daarbij kon ik ook toelichten waarom toegankelijk Openbaar Vervoer (OV) zo belangrijk is.

“Zelfstandig reizen is vrijheid. Ik gebruik het OV eigenlijk zoals ieder ander, om overal naar toe te gaan, of dat nou een dagje uit is of voor werk of voor mijn studie. Dus daarmee kan ik alles doen wat iemand anders ook kan.” vertelde ik. Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat bijzonder vervoer, zoals de Valys, niet altijd en niet voor iedereen een uitkomst biedt. Met de Valys heb je minder zekerheid wat betreft tijden, kun je niet zo makkelijk met vrienden reizen en ben je beperkt tot een aantal kilometers. Ook de definitie van inclusie is hier van belang; dit betekent dat iedereen gewoon mee kan doen. Bij bijzonder vervoer is dat eigenlijk niet het geval, het is een aparte dienst speciaal voor deze groep.

Gelukkig vinden ze bij Arriva ook dat inclusie de norm moet zijn. Om buschauffeurs een beetje te helpen maakten we daarom een filmpje waarin Robin en ik uitleggen hoe hun taak eruit ziet en hoe ontzettend belangrijk deze is, al lijkt het nog zo klein. Binnenkort verschijnt het filmpje ook bij Arriva online en zal ik het uiteraard weer delen.

Update: de film is online! Bekijk hier het bericht van chauffeur Robin en mij.